FBC - de ondernemer als leider

Groeien als Ondernemer

Als ondernemer ben je vooral bezig met jouw onderneming. De afgelopen maanden had je weer genoeg te doen. Of je nu bezig bent geweest met noodmaatregelen, het vinden van nieuwe inkomsten of met het bolwerken van extra orderstromen, de aandacht gaat eerst uit naar de business. Logisch! En zo gaat het eigenlijk altijd. Als ondernemer heb je nauwelijks door dat jouw onderneming afhankelijk is van jouw persoonlijke ontwikkeling. Mag ik je eens vragen wat jij doet om te groeien als ondernemer?

De ondernemer als vakspecialist

FBC - de ondernemer als vakspecialistDe meeste ondernemers beginnen als vakspecialist. Dat geldt zeker voor de grote groep instromende ondernemers die jarenlang in loondienst kennis en ervaring heeft opgebouwd en ontdekt dat die constructie hem of haar ook beperkt. Maar ook als je net van school komt en als ondernemer begint, heb je een vak of specialisme nodig waarin je uitblinkt en waarmee je opdrachten krijgt. Dat is de basis om te beginnen met ondernemen.

Om te groeien als ondernemer ben je in het begin bezig met de combinatie van vakspecialist en ondernemer. Als vakspecialist wil je gewoon je werk doen. Als ondernemer moet je daar een heleboel bij doen, zoals werken aan zichtbaarheid, netwerken, verkopen en het regelen van allerlei ondersteunende zaken, zoals een website, social media, visitekaartjes, administratie, etc.

Het kan even duren voordat je succes in de markt krijgt, maar dan begint het ook wel te lopen. Je moet dan op zoek naar wat je kunt uitbesteden, zodat je optimaal kunt focussen op jouw rol als vakspecialist. Dat is tenslotte waarmee je jouw geld verdient en hoe jij kunt groeien als ondernemer. Als je heel goed in je vak bent, kun je op den duur meer vragen voor je werk, maar aan jouw uren zitten grenzen.

De ondernemer als meewerkend voorman

FBC - de ondernemer als meewerkend voormanNa verloop van tijd komt er een moment dat je de grenzen van jouw inkomen met vakmanschap hebt bereikt. De volgende stap om te groeien als ondernemer is dat je meewerkend voorman gaat worden.

Wanneer je mogelijkheden ziet om meer betaald werk binnen te halen dan je zelf aan kunt, is het tijd om een team om je heen te verzamelen. Of dat team bestaat uit freelancers, mensen op de payroll of personeel in loondienst, mag je natuurlijk zelf weten. Maar je hebt ze wel nodig en ze moeten aangestuurd worden. Dat is in principe ook geen probleem, want jij weet als vakspecialist precies hoe het moet.

Naarmate het drukker wordt, ga je merken dat het ook een ballast wordt dat je altijd overal zelf bij moet zijn. Je zou zaken wel willen delegeren, maar je weet niet goed hoe. Het is alsof jij en jouw team in een soort systeem zitten, waar je niet bovenuit kunt stijgen. Dat heeft vaak te maken met overtuigingen bij jezelf, met onkunde van jouw team, of met bepaalde gewoontes die je moeilijk kunt veranderen. Als je verder wilt groeien als ondernemer, is het dan tijd om de leider te worden.

De ondernemer als leider

FBC - de ondernemer als leiderOm te groeien als ondernemer ga je in deze fase jouw aandacht verschuiven van de uitvoering van de opdrachten naar het aansturen van de organisatie. Het ideale beeld is dat de organisatie soepel gaat draaien en dat jij bijstuurt waar dat nodig is.

In deze fase moet je als ondernemer leren delegeren. Dit vinden veel ondernemers moeilijk, omdat je daarmee minder controle hebt. Maar gelukkig kun je delegeren echt leren. Het is namelijk geen kwestie van loslaten, maar van vertrouwen in en van vakbekwaamheid van jouw teamleden. Je delegeert geen taken, maar verantwoordelijkheden. Hiermee geef je mensen ruimte om te ontwikkelen en dat geeft ook weer ruimte voor jouw onderneming om verder te groeien.

In deze fase moet je ook leren ontdekken waar het mis gaat in de uitvoering zonder zelf de gaten dicht te willen lopen. Het sturen doe je via mensen, middelen, processen en systemen. Naarmate de onderneming groeit, ga je merken dat het systeem gaat piepen en kraken. Dan is het tijd voor vernieuwing. Om dan verder te groeien als ondernemer, moet je weer een niveau hoger zien te stijgen en word je de strateeg.

De ondernemer als strateeg

FBC - de ondernemer als strateegDe stap van leider naar strateeg is waarschijnlijk de grootste stap voor een ondernemer. Dat is met name omdat dit gepaard gaat met een lastige fase in de ontwikkeling van het hele bedrijf. Hier moet je meer conceptueel naar jouw bedrijf gaan kijken en het bedrijf voorbereiden op jouw afwezigheid. En tegelijkertijd is jouw bedrijf nog niet zover, dus ben je ook nog steeds de leider.

Om strategisch leider te worden, ga je de onderneming voorbereiden op het toekomstplaatje, vanuit een heldere visie. Dat vraagt vaak een herdefinitie van het aanbod, van de marktkanalen en van de infrastructuur. In de uitwerking hoef jij niet meer alle mensen aan te sturen, maar ben je wel degenen die duidelijke lijnen uitzet. Hierdoor kun je jezelf misbaar maken in de operatie, zodat je aandacht en tijd hebt voor de vitaliteit van jouw onderneming en voor waardeontwikkeling op langere termijn.

Dat kan alleen als je mensen met vakkennis (vakspecialisten) hebt, mensen die op de uitvoering toezien (meewerkend voormannen) en mensen die de organisatie dagelijks aansturen (leiders). Als strateeg ben je misbaar geworden. Je hebt de handen vrij om nieuwe waarde toe te voegen aan jouw onderneming, of aan andere persoonlijke doelen.

De ondernemer met pensioen

FBC - de ondernemer met pensioenHet wordt niet altijd als een groeistap beschreven, maar ook afscheid nemen van het drukke ondernemersleven is een belangrijke ontwikkeling. Je kunt maar beter op tijd beginnen met de voorbereidingen, zeker als je zelf nog niet misbaar bent in jouw bedrijf. Houd rekening met een termijn van tenminste 5 jaar om het bedrijf te verkopen en daarin zelf misbaar te worden.

 

Waar sta jij?

Je hebt tijdens het lezen vast wel een beeld gekregen waar jij staat in jouw ondernemerschap. Ben je precies waar je zijn wilt, of heb je ambities om een volgende stap te maken? Wil jij groeien als ondernemer? Maak dan aandacht en tijd vrij voor jouw eigen ontwikkeling. Het zal resulteren in nieuwe ruimte voor je zelf en voor de ontwikkeling van jouw onderneming. Lees over dit onderwerp ook het eerdere artikel over De ondernemers levenscyclus.

Als business coach kunnen we jou helpen bij de ontwikkeling van jouw ondernemerschap. Graag nodigen we jou uit voor een gratis groeigesprek ter kennismaking.