De ondernemers levenscyclus

Elke ondernemer is uniek en doorloopt zijn eigen unieke weg. Tijdens zijn ondernemers levenscyclus doorloopt de ondernemer toch hetzelfde patroon als veel andere ondernemers. Dat is interessant. Want als je herkent waar je staat, kun je leren van andere ondernemers.

 

De startfase

Als je een eigen onderneming start, begin je aan jouw levensloop als ondernemer. Je gaat in de markt vertellen wat je aanbiedt en je gaat op zoek naar leads en naar jouw eerste klanten. Dat gaat meestal wel goed.

Maar dan komt de fase dat je meer klanten nodig hebt en succes wilt gaan herhalen. Deze periode kan best lastig zijn. In jouw zoektocht naar succes kom je als ondernemer de nodige uitdagingen tegen en moet je zogezegd door een soort onzichtbare muur heen breken, of misschien wel door meerdere muren.

 

De groeifase

Wanneer je eenmaal jouw sleutels naar succes hebt gevonden, wordt het makkelijker om dat succes te herhalen. Je weet wat wel en niet werkt en je wordt steeds effectiever. Dat brengt je in de groeifase.

Groeien is leuk, maar je bereikt al snel een plafond. Je hebt al snel meer mensen nodig. Naarmate je groeit, wordt het steeds drukker en groeit de behoefte aan “grip en rust”. In deze fase moet je als ondernemer zien om te schakelen van vakman naar leider. Je moet dingen durven overlaten aan anderen.

Stabilisatie of krimp

Wanneer je weet hoe je verder kunt groeien, kun je vaak meerdere groeistappen achter elkaar maken. Dit doe je inmiddels vanuit grip en rust, al dan niet geholpen door sparring partners.

De markt is echter continu in beweging. Je wordt daarom ook weleens geconfronteerd met tijden waarin groei niet meer vanzelfsprekend is. Denk aan economische teruggang, de opkomst van nieuwe technologie, nieuwe concurrentie, of een belangrijke trend bij klanten of leveranciers. Dan blijkt stilstand achteruitgang te zijn en moet je gaan vernieuwen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als de vernieuwing gaat over het DNA van jouw bedrijf.

Pre-pensioen

Vanuit een situatie van stabiliteit of krimp kun je vaak best weer opkrabbelen en opnieuw een soort startfase of een nieuwe groeifase in gaan. Dat patroon kun je een aantal keren herhalen.

Vroeg of laat komt voor elke ondernemer een moment om het bedrijf op te heffen of over te dragen. Overdracht biedt continuïteit voor medewerkers en een pensioen(bijdrage) voor de vertrekkende ondernemer. Om dit mogelijk te maken, moet je als ondernemer wel op tijd beginnen met de voorbereidingen.

In welke fase zit jij?

Ben je zelf MKB ondernemer en vind je dit interessant? Wil je weten waar je staat en wat de volgende stap is in jouw groeipad? Neem gerust contact met ons op via de contactpagina.