Ondernemen in een groeiende markt

Klaar voor groei?

Is jouw bedrijf klaar voor groei? Als je succesvol bent in de markt, wil je graag dat jij en jouw organisatie die groei ook aankunnen. Anders word je zelf de belemmerende factor en wordt de groei direct weer geremd. Het is dan belangrijk om een organisatie in te richten, waarin de mensen, middelen, processen en systemen goed op elkaar aansluiten.

Dit is een kennisartikel over 1 van de sleutels voor gezonde groei.
Ben je benieuwd naar alle 7 sleutels, download deze dan hier.

Uit je jasje groeien

Frank Business Consulting bedrijfsinfrastructuurHeb jij jouw groei gepland? Of is het je overkomen? De meeste ondernemers hebben eerst een tijd lang aan het bedrijf getrokken voordat er eindelijk groei komt. En als die groei komt, blijkt pas dat ze onvoldoende voorbereid zijn. De groei wordt geremd door hun eigen infrastructuur, of door het ontbreken daarvan.

In het gunstige geval kun je snel goede mensen vinden om nog een stuk door te groeien. Maar die aanpak is beperkt schaalbaar. En waar mensen samenwerken, moeten werkzaamheden afgestemd worden en gaat er weleens iets mis. Naarmate het aantal mensen toeneemt, groeit dit probleem. De overhead neemt toe en de winst daalt. Dat is toch zonde?

Infrastructuur

Om niet te struikelen over je eigen succes, is het essentieel om te zorgen voor een goed lopende organisatie, ofwel infrastructuur. De infrastructuur van een bedrijf bestaat uit mensen, middelen, processen en systemen, die goed elkaar moeten aansluiten. Dat is vaak niet de specialiteit van de ondernemer, maar wel de meest wezenlijke manier om groei te kunnen bijhouden.

De kunst is dat de juiste mensen de juiste dingen doen op het juiste moment.

Mensen

Frank Business Consulting infrastructuurBehalve dat je mensen nodig hebt, moet je die mensen ook aansturen. De kunst is dat de juiste mensen de juiste dingen doen op het juiste moment. Dat is het begin.

Om dat te bereiken, kun je het beste beginnen met duidelijkheid over taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Leg het vast, zodat je nieuwe medewerkers snel duidelijkheid kunt geven over hun rol in het geheel. En let hierbij op dat je niet alleen de taken beschrijft, maar ook de verantwoordelijkheden en bevoegdheden die daarbij horen.

De volgende stap is dat de juiste mensen op de juiste momenten aanwezig moeten zijn. Dat klinkt nogal logisch, maar betekent dat je een planning nodig hebt en dat je iets moet regelen bij ziekte.

Frank Business Consulting infrastructuurMiddelen

Natuurlijk heb je als groeiend bedrijf middelen nodig, zoals voorraden, gereedschap, vervoersmiddelen en financiën. Ook hiervoor is het verstandig om vooruit te denken. Een groeiend bedrijf heeft immers meer transacties, meer transportmiddelen, meer voorraad, meer mensen, meer werkplekken en meer werkkapitaal nodig. Als je dit op tijd bedenkt, kun je de uitbreiding van middelen goed plannen en loop je niet tegen belemmeringen aan.

Processen

Frank Business Consulting infrastructuurKrijg jij als ondernemer ook puistjes van het praten over processen? Naarmate jouw bedrijf groeit, zul je hier toch iets mee moeten doen, want zodra er verantwoordelijkheden worden verdeeld, gaat het eigenlijk al over processen. Denk aan verkoop, werkvoorbereiding, uitvoering en service. Tussen al die processen wordt steeds een denkbeeldig estafettestokje doorgegeven.

Het is belangrijk dat de processen in jouw bedrijf goed op elkaar aansluiten. Waak ervoor dat je niet in detail gaat voorschrijven hoe mensen hun werk moeten doen, want dan neem je zelfstandigheid weg. Maar zorg er wel voor dat iedereen weet hoe zijn of haar werk aansluit op dat van zijn of haar collega. Elk grijs gebied tussen 2 processen vormt namelijk een risico.

Frank Business Consulting infrastructuurSystemen

Er zijn gelukkig heel veel softwaresystemen, die mankracht besparen en processen beter laten verlopen. Wanneer jouw bedrijf groeit, is het zeker nuttig om te kijken naar investeringen in dergelijke systemen. En daar moet je vooral niet te lang mee wachten.

Als je keuzes maakt voor nieuwe systemen, kies die dan op de groei. Weer je hoeveel ondernemers beginnen met een relatiebestand in Excel en facturen in Word, die ze handmatig E-mailen en boeken in het boekhoudpakket? En weet je dat ze daar vaak in blijven hangen totdat het een probleem wordt? En weet je bij hoeveel middelgrote bedrijven nog steeds de urenlijsten handmatig worden ingeboekt? Dat is echt zonde van de tijd. Denk daarom vooruit.

Je kunt tegenwoordig steeds meer stappen automatiseren. Het is toch ideaal als jouw klant online de order invoert en direct afrekent? En stel je voor dat je jouw ontwerp maakt in een 3D pakket, waar meteen een bestellijst uitrolt. En misschien kun je de klantenservice wel verbeteren met tickets en chats. Behalve dat jouw infrastructuur moet groeien, kun je dus ook nog moderniseren.

Klaar voor groei?

Heb je weleens vooruitgedacht wat jouw volgende groeistappen zijn? Wanneer ga je het personeelsbestand uitbreiden? Wanneer heb je een nieuwe bus nodig? Bij welke omzet heb je meer voorraad nodig? Deze stappen kun je beter zien aankomen dan je denkt.

Wil je weten of jouw infrastructuur klaar is voor groei? Neem dan gerust contact op om een afspraak te maken.

7 sleutels voor gezonde groei

Frank Business Consulting 7 sleutels voor groei