Eenmanszaak of BV

Eenmanszaak omzetten naar een BV

Wanneer moet je de eenmanszaak omzetten naar een BV? En waarom doe je dat?

Regelmatig kom ik ondernemers tegen die aan het opschalen zijn in de eenmanszaak. Ze nemen personeel aan en hebben soms ambitieuze groeiambities. Maar wat is het moment waarop je de eenmanszaak beter kunt omzetten naar een BV (besloten vennootschap)? Dit artikel behandelt 3 goede redenen, namelijk:

  1. Fiscale voordelen
  2. Risico beperken
  3. Waarde opbouw

Als we spreken over de eenmanszaak omzetten naar een BV bedoelen we doorgaans dat er tenminste twee BV’s worden opgezet. De werkmaatschappij is de BV waarin je werkt en alle risicodragende activiteiten onderbrengt. De holding is bedoeld als spaarpot, om waarde op te bouwen die geen risico loopt bij faillissement van de werkmaatschappij.

Fiscale voordelen

Als je aan de boekhouder of accountant vraagt wanneer je de eenmanszaak moet omzetten, kijkt deze vooral naar de winst uit onderneming. Als je structureel zoveel winst maakt dat je in de hoogste belastingschijf voor de inkomstenbelasting komt, is het fiscaal gunstiger om de eenmanszaak om te zetten naar een BV. Je gaat dan vanuit de BV een vast salaris aan jezelf betalen, waarmee je niet in de bovenste schijf komt. De resterende winst kan uitgekeerd worden als dividend, of bewaard in de BV’s. Hier weet jouw accountant alles van.

Veel ondernemers met een eenmanszaak krijgen van hun accountant het advies om nog geen BV op te zetten, omdat de fiscale grens nog niet is bereikt. Een BV is dan duurder, doordat je minder aftrekposten hebt en meer administratiekosten. Toch zijn er andere goede redenen om dan toch de overstap naar een BV te overwegen.

Risico beperken

Een belangrijk voordeel van de BV is dat je daarmee jouw privévermogen beschermt tegen zakelijke tegenvallers. Een eenmanszaak is 100% verweven met jouw privé vermogen. Als je in de schulden komt, blijft jouw aansprakelijkheid niet beperkt tot het geld dat je in het bedrijf hebt gestopt. Schuldeisers maken desnoods aanspraak maken op jouw privévermogen en dat kan betekenen dat jouw huis en inboedel verkocht moeten worden om schulden af te lossen. In het ergste geval word je dan persoonlijk failliet verklaard en kom je 3 jaar lang in de schuldhulpverlening. Dat is een drama scenario.

Bij een BV is het risico van de ondernemer beperkt tot het bedrag dat is geïnvesteerd in het bedrijf. Als er een project misloopt, een medewerker langdurig ziek wordt, een klant de rekeningen niet kan betalen, of je een schadeclaim krijgt, kan hooguit jouw BV failliet gaan, maar blijft jouw huis buiten schot. Het beperken van dat risico is vaak best wat extra kosten waard. Vergelijk het maar met een verzekeringspremie.

Wanneer je met jouw eenmanszaak grote verplichtingen aangaat of grote risico’s loopt, zoals het in dienst nemen van personeel, projecten aannemen met grote afhankelijkheid van derden of langdurige verplichtingen aangaan, kan het verstandig zijn om toch een BV op te zetten en jouw privévermogen daarmee te beschermen.

Waarde opbouw

Wanneer je in jouw eenmanszaak misschien niet zoveel winst maakt, maar wel een flinke waarde opbouwt, kan het ook verstandig zijn om vroegtijdig een BV op te zetten. Als je namelijk later het bedrijf wilt verkopen, moet je in 1 keer afrekenen met de fiscus en betaal je de hoofdprijs. Bovendien kun je het bedrijf in zijn geheel verkopen, omdat dit bedrijf onlosmakelijk met jouw privé is verbonden. Je kunt dan alleen assets verkopen.

Als je nog maar een beperkte waarde hebt opgebouwd en niet van plan bent om het bedrijf binnen 3 jaar te verkopen, kun je het bedrijf geroosloos omzetten naar een BV. Als je echter al een flinke waarde hebt opgebeouw, of als je mogelijk binnen 3 jaar het bedrijf wilt verkopen, kan dat niet geruisloos, maar gaat het ruisend. Je gaat dan in feite assets en goodwill verkopen vanuit privé naar de BV. In de eenmanszaak maak je dan stakingswinst en daarover moet je belasting betalen. Dat hakt natuurlijk in de liquiditeit en is natuurlijk zonde.

Het beste kun je de eenmanszaak omzetten naar een BV zolang dit voor de belastingdienst ‘geruisloos’ kan. Dat wil zeggen dat de waarde die je overhevelt van privé naar de BV beperkt moet zijn en je het bedrijf niet binnen 3 jaar wilt verkopen. Als je overigens weet dat je flinke waarde opbouwt in het bedrijf, moet je goed nadenken waar je die waarde onderbrengt. In de werkmaatschappij loopt deze waarde risico’s. Je kunt de waarde bijvoorbeeld ook onderbrengen in een aparte vastgoed BV, verhuur BV of intellectueel eigendom BV.

Conclusie

Wanneer je de eenmanszaak moet omzetten naar een BV hangt niet alleen af van de winst uit onderneming, maar ook van de risico’s die je loopt en van de waarde die je opbouwt in het bedrijf. Laat je oor niet alleen hangen naar de accountant, maar vraag ook advies bij iemand die verder kijkt.