Vakantie voor Ondernemers

Vakantie en Bezinning

Hoezo vakantie en bezinning? Veel ondernemers nemen maar weinig vakantie op. Vakantie is niet productief. Toch is vakantie belangrijk. Allereerst wordt de batterij weer een keer helemaal opgeladen. Daarnaast is het ook een tijd van bezinning, waarin nieuwe inzichten worden gevormd. Lees hieronder meer over vakantie en bezinning.

Hoeveel vakantiedagen neem jij per jaar?

Toen ik vlak voor de zomervakantie van een collega-ondernemer hoorde dat hij 12 vakantiedagen in een jaar opneemt, ben ik eens rond gaan vragen bij klanten en andere ondernemers. Wat blijkt? De meeste ondernemers nemen maar weinig vakantiedagen op; de meesten tussen 10 en 15 dagen. Sommigen ook meer, bijvoorbeeld 20 of 22 dagen. En ik heb ook ondernemers gesproken die maximaal 5 of helemaal geen vakantiedagen opnemen.

Tijdens de vakantieperiode belde een ondernemer me terug, omdat ze mijn oproep zag staan in haar telefoon. Ze zei dat ze op vakantie was en daarom alleen in de ochtenden werkte (!) Je kunt dus ook nog werken tijdens je vakantie. Veel ondernemers zeggen dat ze tijdens de vakantie vaak toch nog wel een uur per dag bezig zijn met bellen en mailen.

De klant gaat voor

Ook als ondernemer wil je soms even niet aan het werk te denken en mentaal tot rust te komen. En als je die behoefte zelf niet hebt, dan is er vaak wel een gezin dat van jouw tijd en aandacht wil genieten. Vakantie is daarom belangrijk, ook door ondernemers.

De meeste ondernemers vinden zelf 10 tot 15 vakantiedagen te weinig. De reden dat ze toch niet meer vakantiedagen opnemen, ligt meestal niet in financiële noodzaak om door te werken, maar in het streven om ‘bereikbaar te zijn’ voor klanten.

Vitale ondernemer

Om vitaal te blijven, is het belangrijkste dat je gezond eet, goed beweegt en voldoende slaapt. Als je dat niet doet, zal elk aantal vakantiedagen te weinig blijken te zijn om die schade in te halen. Toch zijn vakanties heel goed voor jouw vitaliteit, want dan wordt de batterij weer een keer helemaal opgeladen. Herken je dat je op vakantie zeker een week nodig hebt om tot rust te komen en daarna pas kunt genieten? Dat een duidelijk signaal dat je dagelijks veel van jezelf vraagt en dat de weekends onvoldoende zijn om echt tot rust te komen.

Hoe is het gesteld met jouw vitaliteit? Eet, beweeg en slaap je gezond? En is een vakantie echt genoeg om nieuwe energie op te doen?

Vitale onderneming

De vitaliteit van een onderneming is afhankelijk van de vitaliteit van de ondernemer, maar de mate van afhankelijkheid is verschillend. Wanneer de ondernemer zelf de spil is in de operatie, kan het bedrijf niet goed draaien zonder de ondernemer. Als het druk is, ervaart de ondernemer veel stress en kan hij/zij weinig met vakantie.

Naarmate de onderneming operationeel kan draaien zonder de ondernemer, ervaart de ondernemer minder stress. Hoewel deze ondernemer minder ‘hard aan vakantie toe is’, kan hij/zij wel met een gerust hart op vakantie. En dat doen deze ondernemers dan ook.

Hoe afhankelijk is jouw bedrijf van jou als ondernemer? En hoe zou je willen dat dit is? Menig ondernemer zou graag willen dat de onderneming minder afhankelijk is, maar wil of kan de operatie niet loslaten. Dat is een recept voor veel stress en weinig vakantie.

Bezinning

Als de vakantie lang genoeg is en voldoende afstand biedt van het werk, kom je op het punt dat je dingen kunt relativeren. Dit punt bereik je normaal gesproken nooit, omdat je dan met 2 benen in de spreekwoordelijke modder staat.

Een andere omgeving, een ander ritme en andere activiteiten helpen je om vaste gedachtepatronen te doorbreken en nieuwe gedachten ruimte te geven. Daarom is vakantie een ideaal moment om eens na te denken en te voelen wat je wilt. Eigenlijk wordt dan de balans opgemaakt, deels als een bewust proces van bezinning en deels als een onbewust proces van verlangen.

Dit geeft nieuwe kansen, want elke verandering begint met bewustwording en verlangen. Geef dat proces daarom ruimte. En als je dan terugkomt van je vakantie, heb je de keuze om weer terug te stappen in de waan van de dag, of om iets te gaan doen met dat nieuwe verlangen.

Nieuwe plannen

Hoe zit het met jouw vakantie en bezinning? Wanneer was jouw laatste vakantie en wat heeft die opgeleverd? Heb je ambities om te groeien en nieuwe plannen uit te werken? Of heb je het verlangen om de onderneming zelfstandiger te maken, zodat je volgend jaar langer of vaker op vakantie kunt? Of heb je andere nieuwe inzichten opgedaan?

Bedenk dan nu hoe belangrijk het voor jou is om jouw ambities of plannen waar te maken. Weet dat het heel moeilijk om jezelf te veranderen. Een business coach kan je hierbij goed helpen. Het delen van jouw ambitie en het sparren over de mogelijkheden, is een goed begin van de verandering.

En misschien is het voor jou wel tijd om jouw volgende moment van vakantie en bezinning te plannen.