Vakantie en bezinning nuttig voor ondernemers

Vakantie is een tijd voor bezinning

Veel ondernemers nemen maar weinig vakantie. En toch is vakantie voor iedereen belangrijk. Op vakantie wordt de batterij weer een keer helemaal opgeladen en heb je tijd om een beetje afstand te nemen van het werk. Vakantie is een tijd van bezinning, waarin vaak nieuwe keuzes worden genomen. Lees hieronder meer.

Loskomen van het werk

Natuurlijk willen we allemaal weleens op vakantie, gewoon om tot rust te komen. Maar intussen blijft de klant wel koning. Jouw bedrijf moet bereikbaar zijn en de klant moet geholpen worden. En als jij de operationele spil in jouw bedrijf bent, heeft jouw bedrijf blijvend aandacht nodig, ook tijdens de vakantie. Veel ondernemers zijn op vakantie dan ook de nodige uurtjes bezig met mails beantwoorden en mensen terugbellen. En daarmee kom je net niet helemaal los van het werk.

Het werkt niet om te zeggen: “niet aan je werk denken”. Je hersenen snappen het woordje “niet” niet. Wat je hierdoor onbewust doet, is “aan je werk denken”. Stil zitten en rust nemen werkt ook niet voor iedereen. Onbewust dwalen je gedachten toch weer terug naar je werk. Vind een manier om het werk uit je hoofd te krijgen. Voor de lezers werkt het om te gaan lezen. De doeners kunnen beter iets actiefs gaan doen. Sporten werkt sowieso heel goed om werkzaken van je af te zetten. En door veel te wandelen kom je vooruit in de verwerking in je hoofd.

Ontdek je diepere gevoelens

FBC vakantie genietenPas als je een beetje afstand neemt, ga je merken wat je mist en wat je absoluut niet mist. Je merkt dat sommige dingen je allang gestolen hadden kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de inkoop van kantoorartikelen of de administratie. Waarom doe je die dingen eigenlijk nog zelf? Het is toch veel leuker om …. Vul dit zelf maar in. Waar word jij wel heel blij van? En wat frustreert jou? Het ontdekken hiervan is een goede stap om te groeien als ondernemer.

Tijdens de drukte van een gewone werkweek sta je hier niet bij stil, maar op vakantie heb je meer ruimte om dit soort diepere gevoelens te signaleren. Zo heb ik zelf een keer tijdens een vakantie bedacht dat het te gek voor woorden was dat ik me zo druk liet maken door de waan van de dag. Ik heb toen besloten het aantal uren drastisch te beperken. Dat is al een tijd geleden, maar dat moment van realisatie is wel blijven hangen en werkt door tot op de dag van vandaag. En elke vakantie komt de vraag weer boven of ik wel de goede dingen doe.

Ruimte voor nieuwe inzichten

Vakantie is een tijd voor bezinning, ofwel een tijd om nieuwe inzichten op te doen. Als je steeds maar weer bezig bent met de sleur van de dag, heb je misschien niet eens door dat je zelf in een rol terechtgekomen bent, die helemaal niet zo goed bij jou past. Zo spreek ik regelmatig ondernemers die manager zijn geworden en daar hele dagen druk mee zijn, terwijl ze eigenlijk heel graag bezig zouden willen zijn met hun klanten, met techniek of met creativiteit in hun vak.

FBC vakantie leesvoerZelf ben ik leergierig en leer ik het makkelijkst door te lezen. Maar vaak neem ik daar de rust niet voor. Juist op vakantie heb ik tijd om te lezen. Al weken van tevoren leg ik een aantal boeken klaar die ik in alle rust wil lezen. Dat zijn dan boeken waaruit ik nieuwe inspiratie hoop te krijgen. Die boeken helpen om nieuwe inzichten op te doen en vaak ook om nieuwe ambities aan te wakkeren.

Over het algemeen heb ik trouwens ideeën genoeg. Vaak trap ik in de valkuil om er gelijk iets mee te willen doen. Dat is niet handig, omdat de eerste ideeën lang niet altijd de beste ideeën zijn. Op vakantie heb ik de rust in mijn hoofd om meerdere ideeën te laten passeren zonder dat ik daar op dat moment iets mee moet. Pas later merk ik dan wat er resoneert. Voor de beste vernieuwingen heb je tenslotte niet meer ideeën nodig, maar betere ideeën.

Bezinning en nieuwe plannen

Vakantie is een tijd van bezinning, maar niet om plannen uit te werken. Pas na de vakantie maak ik de balans op. Dan weet ik in elk geval het belangrijkste besluit en ook enkele dingen die ik niet wil vergeten. Het is heel nuttig om na de vakantie je inzichten en keuzes op te schrijven. Het gevaar is namelijk dat je weer snel terugschiet in het oude ritme en het geleerde dan weer snel vergeet.

Tip: Schrijf jouw inzichten en besluiten op en zorg dat je ze regelmatig even tegenkomt. Dat helpt om ze scherp te houden. Laat ze ook niet te lang liggen, maar ga er iets mee doen!

Blijven ontwikkelen

FBC never stop dreamingZo weet ik nog dat ik een keer na de kerstvakantie tot het inzicht was gekomen dat ook een business coach, of misschien ‘juist’ een business coach zelf regelmatig ontwikkeling nodig heeft. Daarom heb ik me toen ingeschreven voor een ontwikkeltraject in een leergroep. Het jaar daarna ben ik weer een andere training gaan doen, gewoon om persoonlijk ook te blijven ontwikkelen. Het is belangrijk om in ontwikkeling te blijven en niet vast te roesten in patronen.

Ben jij nog op zoek naar inspiratie? Kijk eens tussen de whitepapers hieronder.