Leidinggeven aan de ondernemer

Van alle medewerkers in jouw onderneming, ben jij als ondernemer de lastigste om leiding aan te geven. Dat is niet omdat jij als ondernemer best eigenwijs bent, maar vooral omdat je jezelf niet door de ogen van anderen kunt zien en omdat je jezelf geen dingen kunt leren, die je nog niet weet. Hoe kun je leidinggeven aan de ondernemer?

Dit artikel gaat over leiderschap als 1 van de sleutels voor groei van de onderneming. Als je meer wilt weten over de andere sleutels, download dan de 7 sleutels voor groei.

Groeien in fases

Groeien in fases Frank Business ConsultingBedrijven groeien in fases. Tegen het einde van elke fase loopt het bedrijf tegen een soort plafond aan. Verdere groei is dan pas mogelijk als je iets verandert. Kijk maar eens naar jouw momenten van groei. Dat was waarschijnlijk toen je het eerste personeelslid aannam, toen je die verkoper hebt aangenomen, of toen je met dat nieuwe product bent begonnen, toen jouw webwinkel begon te draaien, of toen je het nieuwe CRM pakket op de rit had.

Bedrijven blijven soms jarenlang hangen op een bepaald punt (“The predictable problem of business black holes”, Sharen Dirlaws), niet omdat de markt er niet is, maar omdat de ondernemer binnen zijn comfort zone blijft zitten en de volgende stap niet maakt.

Ben jij zelf de bottleneck?

Als het bij herhaling niet lukt om een bepaald plafond te doorbreken, is het goed om jezelf af te vragen of je zelf de bottleneck bent. Misschien heb je zelf bepaalde overtuigingen, waardoor je medewerkers niet aanspreekt, de knoop niet doorhakt voor een investering, of op een andere manier blijft hangen in hetzelfde gedrag. Dat is wel lastig, want wat wie houdt jou als baas de spiegel voor? En durf je er dan in te kijken? En als je ziet waar het mis gaat, wat doe je er dan aan?

In most organizations, the bottleneck is at the top of the bottle.
(Peter Drucker)

Groei voor de ondernemer

Veel ondernemers kiezen ervoor om er niets aan te doen en houden dat heel lang vol. Ze zeggen: “Je kunt jezelf niet veranderen”. On zolang jij dat vindt, is dat ook zo. Maar als jij besluit dat je wel kunt veranderen, komt er nieuwe ruimte om te leren en te ontwikkelen. Pas dan kun je die remmende overtuigingen ontdekken, die je hebben tegengehouden. Je kunt dan nieuwe inzichten en vaardigheden opdoen, die jou gaan helpen om nieuwe stappen te maken.

In mijn praktijk als business coach zie ik hier veel voorbeelden van. De ene ondernemer leert om meer uit te stappen in acquisitie. De andere ondernemer leert hoe je kunt delegeren met vertrouwen. Andere ondernemers leren dat samenwerkende mensen iemand nodig hebben die richting en duidelijkheid geeft. En weer andere ondernemers krijgen door een goed plan voldoende houvast om die grote investering toch te gaan doen. Wat wil jij leren?

Groei voor de onderneming

Een ondernemer die beter wordt in verkopen, loslaten en leidinggeven, geeft daarmee ook een nieuwe impuls aan de groei van de onderneming. Het is alsof er een belemmering weggenomen wordt. Denk eens aan het verpotten van een plant naar een grotere pot. Dat geeft een plant ruimte om te groeien en zo werkt dat voor een onderneming soms ook.

Leiding geven aan de ondernemerLeidinggeven aan jezelf

Leidinggeven is een vak apart, maar hoe kun je leidinggeven aan de ondernemer? Leidinggeven aan jezelf is extra ingewikkeld. Wat heb jij nodig om de beslissingen te nemen die je al lange tijd voor je uit geschoven hebt? Denk er eens aan om externe expertise in te schakelen. Dat doe je toch ook voor grote investeringen en voor juridische zaken? Voor jouw persoonlijke ontwikkeling kun je een business coach inschakelen. De afspraken met een business coach zijn voor veel ondernemers de spreekwoordelijke ‘stok achter de deur’ om stappen te nemen.

Business coaching

Wil jij leidinggeven aan jezelf als ondernemer? Maak dan een afspraak bij een business coach voor een vrijblijvende intake. Het is gratis en er is nog nooit iemand dommer van geworden.

Contact opnemen met Frank Business Consulting