Frank business coach

Het Kiezen van de Beste Business Coach voor Jouw MKB-bedrijf

Wat is de beste business coach voor mijn mkb-bedrijf?

Als ondernemer heb je aan het runnen van een MKB-bedrijf vaak een uitdagende taak. Er komen situaties voor waarin je expertise en begeleiding nodig hebt om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Hier komt de rol van een business coach om de hoek kijken. Maar hoe kies je de juiste business coach die past bij jouw specifieke behoeften? In dit artikel bespreken we verschillende soorten business coaches en aanverwante professionals om jou te helpen de beste keuze te maken voor de groei van jouw bedrijf.

1. De Mentor / Voorbeeld

De mentor, of het voorbeeld, is een ervaren ondernemer die zijn of haar eigen succesverhaal gebruikt als inspiratiebron voor anderen. Een mentor kan een geweldige bron van motivatie en empowerment zijn, vooral als je iemand zoekt om je te inspireren tijdens moeilijke tijden.

Hoewel een mentor waardevolle inzichten kan delen, is het belangrijk om te beseffen dat wat voor hen werkte, niet per se voor jou zal werken. Als ondernemer wil je ook niet zomaar overnemen wat iemand anders zegt. Het is belangrijk dat je authentiek bent en jouw eigen manier gaat vinden.

2. De Personal Coach

De personal coach is sterk in coaching en richt zich op de individuele groei en ontwikkeling van de ondernemer. De waarde van iemand die jouw bevraagt over jouw energie en gevoel bij de business, is heel waardevol, omdat je als ondernemer vaak goed aanvoelt hoe het gaat en waar je staat. Het zou zonde zijn om dit gevoel te negeren. Een personal coach houdt je ook een spiegel voor, waaruit je zelf mag leren en ontwikkelen.

Aan de andere kant moet je beseffen dat een puur coachende houding veronderstelt dat de ondernemer het eigenlijk allemaal al weet. Een personal coach gaat jou per definitie niet vertellen hoe je jouw bedrijf naar de volgende fase brengt. Je hebt daarvoor wellicht iemand anders nodig.

3. De Zakelijke Adviseur

Zakelijke adviseurs zijn professionals die gespecialiseerde kennis hebben op een specifiek gebied. Hieronder vallen onder andere:

Boekhouder / Accountant:

Een boekhouder of account is onmisbaar voor jouw mkb-bedrijf. Hij of zij heeft diepgaande kennis van financiën en kunnen je helpen bij financieringsvragen en het ontwikkelen van jouw bedrijf op financieel vlak, zoals het ontwikkelen van een financieel dashboard, budgetteringen of een solide cashflow planning. Let wel op: de boekhouder of accountant is een echte specialist en heeft doorgaans weinig kennis van andere zaken.

Personeelsadviseur:

Mensen vormen de kern van elk bedrijf en het aannemen en behouden van getalenteerde medewerkers is cruciaal voor succes. Een personeelsadviseur kan je helpen om beter met jouw personeel en om te leren delegeren en een positieve bedrijfscultuur te bouwen. Ze kunnen ook zorgen voor een solide personeelssysteem, dat jouw mkb-bedrijf beschermt tegen hoge juridische kosten als het misgaat.

Marketing Specialist:

Een marketing specialist is essentieel als je je positie in de markt wilt versterken en nieuwe klanten wilt aantrekken. Ze helpen je om jouw marketing naar een hoger niveau te brengen en de juiste klanten aan te trekken. Dit is belangrijk voor elk MKB-bedrijf en zeker wanneer je wilt groeien.

Manager / Veranderkundige:

Naarmate je bedrijf groeit, kunnen er veranderingen nodig zijn om mee te evolueren. Een manager of veranderkundige kan je helpen bij het implementeren van veranderingstrajecten en het ontwikkelen van effectieve leiderschapsvaardigheden. Met hun ervaring kun je soepel door groeifases navigeren en je bedrijf naar een hoger niveau tillen. Tenminste, voor zover ze voldoende kennis en ervaring hebben over de te veranderen onderdelen.

Groeispecialist:

Als je ambitieuze plannen hebt om je bedrijf snel op te schalen en externe financiering nodig hebt, kan een groeispecialist je helpen. Ze hebben kennis van de verschillende fases van jouw mkb-bedrijf en hoe je daar versneld doorheen kunt gaan. Met hun expertise kun je je ontwikkelingspad begrijpen en je bedrijf naar nieuwe hoogten stuwen.

Let bij het selecteren van een business coach goed op, want veel specialisten profileren zich als brede business coach. Kijk daarom naar hun achtergrond. Hun opleidingen, werkervaring en referenties zullen het specialisme al snel duidelijk maken.

4. Brede Business Coach

Een brede business coach kijkt zowel naar het bedrijf als naar de ondernemer en is meer een generalist dan een specialist op de diverse zakelijke aspecten, zoals financien, HR en marketing. Je kunt uit de achtergrond van de brede business coaches niet direct afleiden waar hun specialisme zit, omdat ze veel verschillende dingen hebben gedaan. En in die brede kennis en ervaring zit hun kracht.

Een brede business coach is vooral nuttig wanneer je meerdere aspecten tegelijk denkt tegen te komen. Wanneer je jouw bedrijf naar een volgende fase wilt brengen, is dit eigenlijk altijd van toepassing. Ook als je graag een business coach wilt voor langere termijn, om met regelmaat te sparren over van alles in jouw bedrijf, is een brede business coach een goede keuze.

Conclusie

Het vinden van de juiste business coach voor jou als ondernemer en/of voor jouw MKB-bedrijf is van cruciaal belang voor de groei en het succes van jouw onderneming. Overweeg je doelen en behoeften, en zoek een coach die daarop aansluit. Of je nu een mentor, personal coach, zakelijke adviseur of een brede business coach kiest, onthoud dat de juiste begeleiding een waardevolle investering is in de toekomst van jouw bedrijf.

Als ondernemer in het MKB is het begrijpelijk dat je op zoek bent naar professionele ondersteuning om je bedrijf naar nieuwe hoogten te leiden. Kies verstandig en laat jouw bedrijf floreren met de deskundige begeleiding van een ervaren professional.

Veel succes met jouw keuze en verdere ontwikkeling!