De kracht van OGSM in het MKB

De Kracht van OGSM in het MKB: Overzicht, Focus en Delegeren

Door Frank van den Ouden, Business Coach voor MKB Ondernemers

Als ondernemer in het MKB is effectief delegeren van cruciaal belang voor groei en succes. Het stelt je in staat om te groeien, je te focussen op strategie en kerntaken en je team effectief te benutten. Maar hoe doe je dit op een gestructureerde en meetbare manier? Ontdek hieronder de kracht van OGSM in het MKB: het geeft overzicht en focus en helpt om te delegeren.

Wat is OGSM?

OGSM staat voor Objectives, Goals, Strategies en Measures. Het is een strategisch planningsinstrument dat bedrijven helpt om hun doelstellingen te vertalen naar concrete acties en meetbare resultaten. Laten we eens kijken hoe MKB-ondernemers deze methode kunnen gebruiken om delegeren effectiever te maken.

1. Objectives (Doelstellingen):

Definieer helder welke hoofddoelstellingen je met jouw bedrijf of afdeling wilt behalen. Of het nu gaat om het vergroten van de omzet met 20% binnen het komende jaar of het verbeteren van de klanttevredenheid, zorg ervoor dat de doelstelling meetbaar en haalbaar is.

2. Goals (Doelen):

Vertaal deze doelstellingen naar specifieke, meetbare doelen. Stel bijvoorbeeld vast hoeveel procentuele groei je wilt behalen met bepaalde productgroepen of in welke regio’s. Je bepaalt zo specifieker welke concrete en meetbare targets je wilt bereiken.

3. Strategies (Strategieën):

Identificeer de strategieën die je gaat gebruiken om je doelen te bereiken. Dit kunnen diverse tactieken zijn, zoals het implementeren van nieuwe marketingcampagnes, het verbeteren van operationele processen of het investeren in innovatie. Een strategie kan bestaan uit een aantal verschillende acties.

4. Measures (Meetbare resultaten):

Bepaal hoe je de voortgang en het succes van je strategieën gaat meten en wanneer je tevreden bent. Kies relevante KPI’s zoals omzetgroei, klanttevredenheidsscores of operationele efficiëntie om te monitoren.

Hoe kan OGSM helpen bij delegeren in het MKB?

De kracht van OGSM in het MKB zit in de eenvoud. Het geeft jou als ondernemer overzicht en focus, terwijl het je helpt om verantwoordelijkheden te delegeren binnen jouw MKB bedrijf. Hier zijn enkele manieren waarop je deze methode kunt toepassen:

1. Overzicht

Door OGSM te gebruiken, houd je jouw plan overzichtelijk. Als je jouw doelen allemaal kunt koppelen aan 1 hoofddoelstelling, krijg je focus en zorg je ervoor dat alle doelen naar hetzelfde punt gaan leiden. Door jezelf te beperken tot 1 A4-tje, met 1 Objective en maximaal 7 Doelen daaronder, houdt je ultiem overzicht.

2. Focus

Het OGSM-plan op 1 A4-tje is een goede leidraad om regelmatig terug te laten komen in overleggen met jouw MT. Zo kun je de voortgang nauwlettend volgen en indien nodig snel bijsturen om je doelen alsnog te bereiken. Op die manier draagt het OGSM-plan dus bij aan focus op jouw hoofddoelstelling.

3. Delegeren

Het OGSM-model leent zich uitstekend om de doelen en strategieën te delegeren aan teamleden. Daarmee geef je hen ruimte om zelf beslissingen te nemen en initiatief te tonen. Dit bevordert een gevoel van eigenaarschap en empowerment.

Teamleden kunnen hun doelen uitwerken in hun eigen OGSM-plan. Ze zetten dan hun Doel (Goal) neer als Doelstelling (Objective) en werken op hun eigen A4-the uit hoe ze die doelstelling kunnen behalen. Zo ontstaat er een stoort gelaagdheid in de plannen, waarin elk sub-plan een uitwerking in meer detail krijgt, maar blijft bijdragen aan de hoofddoelstelling.

OGSM en ISO-normen: Een Perfecte Match

De OGSM-methode voldoet niet alleen aan de eisen van het MKB, maar past ook uitstekend binnen kwaliteitsmanagementsystemen. Deze stellen namelijk allemaal dat er doelen bepaald moeten worden, dat er acties aan gekoppeld moeten worden en dat de voortgang en resultaten bewaakt moeten worden. Als je de OGSM-methode gebruikt om het bedrijf te sturen, zit je dus meteen goed en heb je geen aparte kwaliteitsbewaking meer nodig.

Conclusie

Maak OGSM een integraal onderdeel van je bedrijfsstrategie en zie hoe het je helpt om je doelen te bereiken en je onderneming naar nieuwe hoogten te brengen. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe OGSM jouw bedrijf kan helpen groeien en gedijen in een competitieve markt.